Kurder utsatta för lynchförsök av turkiska fascister

0
116


I den turkiska staden Çanakkale utsattes kurder för fascistiska attacker av en turkisk lynchmobb på 2500 personer. Gruppen som hade samlats i det kurdiska kvarteret Harmanlik skrek även fascistiska slogord. Fyra kurdiska ungdomar, som var i händelsens centrum, utsattes för polisövergrepp.

I onsdags kväll försökte en turkisk polisstyrka arrestera kurdiska ungdomar utan någon orsak förutom det faktum att de var kurder. Det rapporterar nyhetsagenturen ANF. När de kurdiska ungdomarna inte accepterade situationen samlades det fascistiska turkar vid händelseplatsen och situationen urartade. Cirka 2500 fascistiska turkar gav sig på kurdiska hus och tog sönder många fönster tillhörande kurdiska familjer. Enligt uppgifterna skall fascisterna bland annat skrikit slagorden ”kurder ut ur Turkiet och död åt PKK”. Den fascistiska gruppen manade även polisen att ge de fyra kurdiska ungdomarna till dem för lynchning.

De kurdiska ungdomarna vid namn Taner Demir, Timur Özkan, Ceyhun Görmüş och Mehmet Başaran, som arresterades av polisen, skall enligt ögonvittnen blivit misshandlade i polishuset. Lynchstämningarna har ökat drastiskt efter det att representanter för AKP, MHP och CHP gjort många populistiska uttalanden den senaste tiden.

Kurd.se

//

Dela med dig på Facebook