UNESCO deklarerar Newroz som ett världsarv

0
196


En glädjande nyhet för alla etniciteter som firar Newroz har kommit. UNESCO förklarar Newroz som mänsklighetens orörda kulturella skatt och deklarerar den som ett världsarv.

FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation/organisation, UNESCO har deklarerat Newroz som ett världsarv. Enligt uppgifter från den kurdiska tv-kanalen ROJ TV enades de folkgrupper som firar Newroz under ett sammanträde i Iran och begärde av UNESCO att godkänna Newroz som ett världsarv. Processen som tagit fem år inleddes under augusti månad 2004 och offentliggjordes den 30:e september 2009. De 20 vetenskapsmän som offentliggjorde beslutet deklarerade Newroz för mänsklighetens orörda kulturella skatt och verbala mästerverk. Newroz, som firas den 21 mars, är nu en officiell internationell helgdag.

Newroz är en högtid som är av stor betydelse för bland annat kurder och perser. Newroztraditionen sträcker sig tillbaka ett par tusen år f.Kr. Den firas av många olika folkgrupper i Mellanöstern och i södra Centralasien. Det kurdiska folket firar Newroz i större utsträckning då Newroz i alla tider varit ljuspunkten för kurderna och haft ett symboliskt värde. Newroz betyder ”ny dag” på kurdiska och är den mest historiskt revolutionära dagen kurder firar. Kurderna har tagit Newrozhögtiden som den rätta plattformen för att uttrycka sina känslor och sitt stöd för sin frihetskamp och bejaka sin rätt till frihet och sin kurdiska identitet.

Kurd.se

Dela med dig på Facebook