Kurdfrågan har blivit en het potatis mellan AKP, CHP och MHP

0
124

e.b.b

Den senaste tidens politiska diskussioner kring lösningen av kurdfrågan i Turkiet väckte alla parters hopp om en fredlig lösning och ett slut på kriget. Men efter att frågan togs upp vid ett möte mellan regeringen och Turkiets nationella säkerhetsråd (MGK) luktar nu uttalandena som görs av regeringens representanter återigen blod och krig.

 

AKP regeringen som är känd för att låta sig styras av yttre politiska mekanismer har nu hamnat i heta diskussioner med de oppositionella partierna CHP och MHP. Under måndagen gick diskussionerna så långt att regeringspartiet och oppositionspartierna anklagade varandra för landsförräderi.

 

MHP:s ledare Devlet Bahçeli anklagade Turkiets nationella säkerhetsråd, MGK för separatism och påstod att AKP:s nuvarande politik egentligen är ett projekt av USA. Även CHP:s ledare Deniz Baykal anklagade MGK för separatism och yttrade: ”vi tillåter inte oss själva att bli delaktiga inom den här utvecklingsprocessen vars syfte är att åstadkomma separatism inom vår nation.”

 

AKP:s vice talesman inom det turkiska parlamentet, Bekir Bozdag blev inte sen i sitt gensvar. Bozdag anklagade oppositionspartierna för att sabotera den nuvarande politiska atmosfären, trots faktumet att hans eget parti blir anklagad för att inte ha tagit några synliga steg i syfte att frambringa en lösning än. Bozdag fortsatte sitt argument och utpekade MHP för att ha förhindrat verkställandet av dödsdomen mot den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan. Partiet innehade den politiska makten under den tiden tillsammans med Bülent Ecevits parti, DSP. Som ett tydligt bevis på dessa anklagelser spred Bozdag ut de diskussions- och beslutsprotokoll som partierna hade undertecknat i detta syfte. Bozdag betecknade även de möten som hade ägt rum mellan det prokurdiska partiet DEP och Alparslan Turkes för 17 år sedan, som förhandlingar med PKK.

 

MHP:s generalsekreterare Cihan Paçaci fortsatte pajkastningen och kallade Bozdag för AKP:s lakej och sade vidare att hans parti inte kommer att inleda några som helst förhandlingar med någon part inom dessa diskussionsramar som utgörs av ”separationsförhandlingar”. CHP:s ledare Baykal lät sig inte hållas utanför dessa heta diskussioner. I ett pressmeddelande som Baykal höll för sitt partis centralkommitté beskrev han den senaste tidens diskussioner kring lösningen av kurdfrågan genom att yttra: ”dessa diskussioner frambringar fler komplikationer.” Baykal gick även till starkt angrepp mot Turkiets nationella säkerhetsråd och fördömde organisationen genom att yttra följande: ”Med en hjärta full av sorg, ser jag att även MGK är delaktig inom den här utvecklingsprocessen. Den här processen har både nationella och internationella politiska anknytningar. Vårt parti kommer inte att vara delaktig inom den här utvecklingsprocessen vars syfte är att frambringa separatism.”

Kurd.se