Turkiska militären inleder nya operationer i Kurdistan

0
98

hpg

Den kurdiska gerillarörelsen HPG meddelar i ett pressmeddelande att den turkiska militären inlett nya operationer i Dersîm-, Erzincan- och Colemêrgprovinserna.

 

Folkets försvarsstyrkor, HPG framför i ett pressmeddelande på sin officiella hemsida hpg-online.net att operationerna genomförs med stöd av helikoptrar som transporterar grupper av specialstyrkor och ammunition till områdena. HPG upplyser även om att paramilitära grupper tillhörande de turkiska specialstyrkorna går omkring i områdena kring Erzincan. Dessa grupper kallas för kontragrupper och har till uppdrag att sprida skräck i området och med tvång samla in pengar och annat av värde från invånarna som är bosatta där. Dessa kontragrupper klär även ut sig till gerillasoldater och presenterar sig som medlemmar ur den kurdiska HPG-gerillan i syfte att sprida inbördes antipropaganda om HPG-gerillan och på så vis minska stödet till den kurdiska befrielserörelsen. HPG varnar det kurdiska folket för dessa kontragrupper och ber alla att inte låta sig bli lurade av detta.

 

Gerillarörelsen understryker vidare att den turkiska militären dragit tillbaka sina styrkor från områdena kring byn Hopik efter misslyckade militäroperationer den 17 augusti.

 

Enligt lokala källor pågår en rad andra militära operationer på en hel del områden i norra Kurdistan. Även dessa görs med stöd av militärhelikoptrar som har till uppgift att både transportera specialstyrkor och mer ammunition till områdena. Enligt uppgifterna har militären även satt igång flera skogsbränder runt om i området samt att dessa bränder fortsätter att blossa än idag.

Kurd.se