Kurdistan och kurdiska kulturen presenteras i Venedigbiennalen

0
645

Venedigbiennalen2

Under årets viktigaste internationella utställning för samtid konst, Venedigbiennalen, kommer den kurdiska kulturella identiteten och Kurdistan presenteras för första gången. I utställningen som går under namnet ”Planeten Kurdistan” kommer konstnären Fehmi Balay att ställa ut sin tavla ”Kurdistans Hopp”. Konstverket utgör symbol för ett enat Kurdistan, som i verkligheten är delad i fyra delar.

Den stora internationella utställningen för samtid konst som äger rum i Venedig vartannat år, kommer i år att anordnas för 53.dje gången. Utställningen äger rum under 7 juni – 22 november och i år är den kurdiska konstnären Fehmi Balay närvarande med sin tavla ”Kurdistans Hopp”.  

Under en intervju med den kurdiska nyhetsbyrån ANF framför Balay att hans mål är att presentera ett Kurdistan, som både han och kurder drömmer om, under en sådan här internationell evenemang. Balay framför att han inspirerats av den välkände kurdiska poeten och filosofen genom tiderna, Ehmedê Xanî och förmedlar att varje del av konstverket utgör symbol för Kurdistans historia och i mitten av den åskådas Cudî-berget samt Noaks ark.  Enligt Balay påbörjade civilisationen i detta område och av den anledningen vill han förevisa de eländen, uppror och massakrer som bevittnats och upplevts av det kurdiska folket.

Balay presenterar sin konst enligt följande till ANF; ”I norr dominerar den röda färgen. Detta illustrerar revolutionens kontinuitet och eldslågan som eskaleras i Ameds murverk utgör symbol för en ny begynnelse. Eldslågan utgör även symbol för Zekiye Alkan, och Mazlum Dogans frihetslåga som stiger från Diyarbakir-fängelset och ovanför deras uppror stiger spåren av revolution och kamp. I syd belyses massakern i Halapce och den östra delen förklarar Carcira händelsen och Qazî Muhammed. Den västra delen av porträtten utgör symbol för Amûde biografens eldslåga. Varje del har en specifik historisk förankring och genom denna målning återspeglar jag sambanden mellan händelserna och uppkomsten.”

Kurd.se