Sju döda och tiotals skadade i turkisk val

0
102

secim, turkiye

Enligt uppgifter svensk media erhållit har det förekommit dödskjutningar under turkiska lokalvalet under söndagen. Lokala medier bekräftar rapporteringen.  

Riksdagsledamoten Anne Ludvigsson (S) som till norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) för att övervaka lokalvalet i byn Gremira i Mêrdînprovinsen (Mardin), hamnade mitt i ett skottdrama och fick fly för sitt liv när släktingar till den sittande borgmästaren från det styrande regeringspartiet AKP började provocera fram bråk. Provokationen ledde till skottlossning vid 12-tiden.  

– Jag såg borgmästaren med egna ögon komma från sin trädgård där han hade gömt sitt vapen. Han sprang ut och hotade folk. Det mesta tyder på att våldet här var förberett och planerat. Antagligen insåg han att han skulle förlora makten efter femton år, säger Anne Ludvigsson till DN.

– Människor är rädda för att rösta och känner sig kränkta. Man är osäker på vad som kan hända och alla vågar inte gå och rösta, säger Ludvigsson till SVD och fortsätter:

– Det är klart att man själv blir jätterädd när något sådant här inträffar, men jag har också under hela dagen känt mig ledsen och arg över att det inte går att genomföra ett demokratiskt val. Jag trodde man hade kommit längre i Turkiet, men det är mycket värre än vad jag trodde.

Valfusk

– Det är klart valfusk på många håll, särskilt i de kurdiska områdena. Den sittande borgmästaren här tillhör AKP och anses vara mycket korrupt. Han har köpt de här människorna. Han har suttit länge men folk ville ha förändring, säger Ludvigsson till TT

Flera incidenter har rapporterats från olika håll i norra Kurdistan. Till följd av skottlossning mellan två olika grupper i Rihaprovinsen (Sanliurfa) uppges två personer döda och 20 skadade skriver den kurdiska nyhetsbyrån ANF. Nyhetsbyrån skriver vidare att en person mist sitt liv och två skadats i Qersprovinsen (Kars), ytterligare två personer uppges dödade och tio skadade i Amedprovinsen (Diyarbakir). En person uppges död och flera skadade i Wanprovinsen (Van). I turkiska Kayseriprovinsen uppges en person död.

Totalt rör det sig om sju döda och tiotal skadade.

Kurd.se