Veckans maträtt: Kyckling och grönsaksgryta

0
494

maträtt

Den kurdiska matkulturen är spännande och mycket välsmakande. Vi kurder kan säga att kyckling och grönsaker nästan alltid finns på vårt matbord, och denna dag i en lite annorlunda skepnad än just det typiskt kurdiska.

 En enkel och smakrik maträtt som både är mättande och fettsnål.

Allt du behöver:

·         1 hel kyckling

·         2 stora potatisar

·         2 morötter

·         1 stor sötpotatis

·         1 stor lök

Smaksättning kan man ha efter egen smak men denna gång använde jag:

·         2 Msk mjöl

·         Grillkrydda

·         Vitlök

·         Salt

·         Peppar

·         Torkad persilja

·         Timjan

Till buljongen använde jag:

·         1 dl kalvbuljong (flytande form)

·         Ca 05-1 liter vatten

Börja med att sätta ugnen på 250 C, och ta fram alla ingredienser och lägg dem på köksbordet. Till detta recept använde jag färsk kyckling som jag styckade, men fryst kyckling som man tinar upp går lika bra. Stycka kycklingen och tvätta den noga och torka bitarna torra innan du ska steka dem i en kastrull.

Lägg lite margarin i kastrullen och släng i kycklingbitarna och kryddorna och stek på hög värme. Det är meningen att kycklingen ska få en lite stekt yta, alltså inte blir helt färdigstekt. Du kan steka i ca 5 minuter innan du lägger över bitarna i en ugnsform.

Hacka dina grönsaker i fina bitar, sötpotatisen kan vara i lite större bitar då den har en tendens att mjukna till ganska fort. När det kommer till grönsakerna så kan du variera ganska mycket beroende på smak. Hacka alla grönsaker förutom löken och lägg över kycklingbitarna.

Ta kastrullen som du stekt kycklingen i, lägg i vatten som du kokat upp i vattenkokare och häll över kalvbuljongen. Låt detta få koka upp och när det är gjort häller du över allt över kycklingen och grönsakerna tills nästan allt blir täckt.

Lägg aluminiumfolie över och ställ maten i ugnen i ca 1 timme. Ta sedan bort foliet och låt den få stå i utan i ca 15 minuter. Medan maten ligger i ugnen kan du steka löken i en stekpanna så den blir lite ljusbrun och mjuk. Ta ut ugnsformen och ställ den på köksbordet, strö över den stekta löken och blanda sedan försiktigt. Låt man få vila i ca 5 minuter innan du hugger in på den.

Till detta kan du äta ris eller som vi kurder brukar göra, med en bit bröd som vi doppar i grytan.

Afiyet be – Smaklig måltid!

 

Kurd.se