Arresteringarna mot DTP fortsätter

0
92

arresteringar

Sedan torsdagen har det rapporterats om ytterligare polisrazzior mot DTP-medlemmar. Det rapporteras om flera gripanden på olika håll i norra Kurdistan och Turkiet.

 

– Den turkiska regeringen med AKP i spetsen accepterar inte sin valförlust i norra Kurdistan. De har ingen tolerans mot vare sig DTP som parti eller det kurdiska folket. Därför uttrycker de sitt förakt mot oss och det kurdiska folket, uppger  Demokratiska samhällspartiet, DTP i ett uttalande

 

Den turkiska regeringens agerande mot DTP och det kurdiska folket möts av stora protester.  Arresteringarna av ledande personer inom DTP och dödsskjutningarna vid Amara den fjärde april, då firandet av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalans sextioårsdag ägde rum har lett till att optimismen bland det kurdiska folket har falnat.

 

Det bör påpekas att det efter kommunvalet i Turkiet då DTP vann med en tydlig seger över AKP och de andra partierna anknutna till det turkiska systemet i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) uppstod optimism och en positiv anda av förhoppningar om att lösa konflikten mellan den turkiska staten och PKK med fredliga medel. Men den turkiska regeringen fortsätter med både militära operationer och diplomatiska medel i tron att en gång för alla kunna avlägsna PKK.

 

Förhören mot de gripna DTP-politikerna som skulle infalla under torsdagen sköts fram till fredagen. Förhören möttes av mängder av protester från kurdiskt håll. Befolkningen stängde sina affärer och mängder av människor samlades på gatorna i Amed (Diyarbakir) och protesterade mot arresteringarna och förtrycket.

 

Arresteringarna och razziorna som pågått under flera dagar beräknas att pågå under de närmaste dagarna.

 

Kurd.se