Luqman Abdulqadir har blivit hotad

0
103

halabja

Luqman Abdulqadir, ordförande för föreningen Kemiska attackens offer har blivit dödshotad. Abdulqadir tvingas att sluta föra undersökning om den försvunne piloten som var delaktiv i den kemiska gasattacken i Halabja.

Luqman Abdulqadir berättar för tidningen Hawlati att en person med dolt nummer hotat och varnat honom från att föra undersökning om den försvunne piloten. Personen med dold identitet har talat om att Luqman Abdulqadir själv kommer att bli ansvarig för det som kommer att hända om han inte slutar undersökningen. Abdulqadir berättar vidare att personen i fråga varit mycket hotfullt och meddelat att samtalet var den sista varningen.

På Hawlatis fråga om han kommer att anmäla händelsen svarar Abdulqadir att han inte litar på rätten och att den enligt hans erfarenheter struntar i denna sort av anmälningar och att händelser av den anledningen inte får något resultat.

Vidare framför Abdulqadir att han är en vald representant av martyrernas familjer och att han avlagt löfte om att försvara deras rättigheter. Han meddelar därför att han kommer att fortsätta med undersökningen och kräver av myndigheten att avslöja personens identitet.

Piloten Tariq Ramezan, som idag är spårlöst försvunnen, är en av dem sex piloter som var delaktiga i den kemiska gasattacken den 16 mars 1988 mot staden Halabja i södra Kurdistan (norra Irak). I den brutala attacken, där en blandning av senapsgas och nervgas användes, miste tusentals människor sina liv. Enligt uppgifter släpptes Ramezan fri av PUK:s  (Kurdistans patriotiska union) säkerhetstjänst.

Kurd.se