Demonstrationer i Turkiet och Kurdistan för fred och frihet

0
101

Under fredagen har stora första maj demonstrationer ägt rum i Turkiet och Kurdistan. På vissa håll i Turkiet har demonstrationerna möts med våld och gripanden i syfte att kunna förhindra ett massdeltagande av demonstrationerna. Ett sådant exempel var i Taksim i Istanbul där första maj firades för första gången på 31 år.

 

Istanbuls borgmästare försökte hindra ett massdeltagande i demonstrationerna genom att ange ett maximum belopp för deltagande i första maj demonstrationerna, med svepskälet att vissa politiska grupper och fraktioner som har angett sina krav att få delta i demonstrationerna skulle använda tillfället till att åstadkomma provokationer mot demonstranterna. Men detta var enbart ett svepskäl för att kunna förhindra att ett mycket större antal människor skulle delta i demonstrationerna. Omkring 25 000 turkiska poliser närvarade och höll demonstranterna under ständig bevakning. Även det turkiska luftvapnet hade organiserats. Helikopterplan flög lågt över den demonstrerande folkmassan. Liknande aktioner utfördes på andra platser i Turkiet.

 

Förstamajdemonstrationer har också ägt rum runt om i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet). Tusentals demonstranter deltog bland annat i firandet i Amed (Diyarbakir). Demonstrationernas politiska budskap var fred och frihet för det kurdiska folket och härifrån har hittills inga sammandrabbningar eller andra former av aktioner rapporterats.

 

I Hewlêr i södra Kurdistan (norra Irak) organiserades en stor demonstration av Partiet för en demokratisk lösning i Kurdistan, PCDK. Demonstrationen möttes med våld av pesmerge-styrkor anknutna till Kurdistans regionala regering med anledning av att bilder av den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan fanns på de politiska affischerna. Pesmerge-styrkorna använde vapen mot demonstranterna och två demonstranter rapporteras ha blivit skadade i sammandrabbningarna. Dessa aktioner som utfördes av KRG:s pesmerge-styrkor mötte starka protester från demonstranternas sida. Trots pesmerge-styrkornas försök och provokationer att hindra demonstrationens politiska budskap slutfördes demonstrationerna.

 

Redaktionen på Kurd.se gratulerar arbetarrörelsens internationella solidaritetsdag och önskar alla arbetarrörelser en demokratisk och fredlig första maj firande.

Kurd.se